Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah S.A.W bersabda: "Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia maka simpanlah Dinar dan Dirham." (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)

Nilai emas dijangka terus merosot

London: Nilai emas bakal mencatat penurunan peringkat tahunan pertama sejak 2000 jika tidak berlaku sebarang lonjakan saat akhir dengan harga logam berharga itu berpotensi untuk terus menyusut pada 2014.

Harga emas adalah AS$1,205 seauns pada Jumaat di London Bullion Market, susut hampir 27 peratus pada tahun ini susulan permintaan yang lebih lemah dan penurunan inflasi yang mana mengakhiri rekod 12 tahun pertumbuhan harga tahunan tanpa gangguan, menyebabkan harga emas, yang mana dua pendorong utamanya adalah permintaan barang kemas dan belian bagi tujuan pelaburan, bersedia untuk mengalami kejatuhan tahunan pertama sejak 2000 apabila nilainya sudah susut 5.6 peratus.

"Terdapat dua faktor berbeza di sebalik penurunan harga emas tahun ini," kata Penganalisis Macquarie, Matthew Turner.

"Pertama adalah disebabkan pelabur menjual logam itu," katanya sambil menyifatkan kemerosotan mendadak dalam permintaan daripada dana dagangan bursa (ETF) yang membolehkan pelaburan dibuat tanpa perlu berdagang di pasaran niaga hadapan.

Mengikut Turner, ETF dijangka mencatat jualan sehingga 840 tan emas tahun ini. Status logam berharga itu diburukkan dengan tanda pemulihan ekonomi meskipun kemelut ekonomi masih berterusan di zon euro.

Nilai emas mengalami kejatuhan teruk tahun ini akibat spekulasi Rizab Persekutuan AS (Fed) akan mula mengurangkan program rangsangan pelonggaran kuantitatif (QE) bernilai berbilion dolar.

Harga emas pada Jun lalu menjunam ke paras terendah dalam tempoh tiga tahun pada AS$1,180.50 seauns susulan spekulasi langkah bank pusat AS itu, sebelum melantun semula.


Harganya kini sudah semakin hampir paras berkenaan pada akhir minggu lalu ketika bank pusat AS mengakhiri spekulasi dengan mengumumkan ia akan mula mengurangkan program rangsangan mulai bulan depan. - AFP

Promosi Istimewa Disember 2013!

Promosi menjadi Priority Dealer (komisen 1.5%)
Gold Rush!!!


Rezeki yang melimpah-limpah untuk kita pada penghujung tahun 2013 ini. Alhamdulilah!
Pertama harga emas baru jatuh lagi dan berada di paras yang rendah sekarang ini. Jadi kita dapat beli emas dengan jumlah berat yang lebih pada harga yang kurang. 

Keduanya, PublicGold menawarkan promosi Gold Rush iaitu apabila kita membeli 250 gram emas kita layak menjadi Priority Dealer.

Kebiasaannya jika kita ingin menjadi Priority Dealer, kita hendaklah membuat pembelian emas dengan jumlah RM100,000 dan ke atas dalam satu resit tapi sekarang kita cuma perlu membeli 250 gram emas dalam satu resit sahaja. 250 gram emas nilainya sekitar lebih kurang RM35,000 sahaja ketika ini. Maka kita mendapat diskaun sebanyak 65% untuk jadi Priority Dealer!


250 gram emas ni kita boleh pilih samada hendak beli jongkong 250 gram seketul atau boleh campur apa-apa produk emas Public Gold asalkan beratnya mencecah 250 gram dan ke atas.


Untuk produk emas Public Gold kita ada 3 kategori utama iaitu:

  • Jongkong emas (ketulenan 999.9)
  • Dinar emas (ketulenan 916)
  • Barang kemas (ketulenan 916)


Yang mana satu pilihan sesuai untuk kita beli dengan promosi Gold Rush ini? Ianya bergantung dengan apa tujuan kita membeli emas. Jika kita membeli emas untuk tujuan simpanan jangka panjang, saya cadangkan kita pilih jongkong ataupun dinar kerana spread atau susut nilainya yang rendah.

Manakala jika di kita membeli emas bagi tujuan perhiasan dan untuk dipakai, bolehlah kita beli barangan kemas dengan pelbagai rekabentuk menarik oleh Public Jewellery (anak syarikatPublic Gold yang fokus pada barang kemas perhiasan)

Apa pula kelebihan menjadi Priority Dealer Public Gold ni?
  • Dapat rebat 1.5% setiap kali beli apa-apa produk Public Gold (belian promosi ni pun dah layak dapat 1.5%)
  • Tambahan 0.5% lagi bila jual balik produk ke Public Gold
  • Kalau ada keluarga dan rakan-rakan ingin membeli dan kita jadi introducer mereka, setiap kali mereka beli dari Public Gold kita akan dapat komisyen 1.5% (boleh jadi side income).

Sekarang masa yang amat sesuai untuk beli emas. Apatah lagi, harga emas baru lepas jatuh, kembali menaik dan harga masih rendah, jadi memang sangat-sangat sesuai untuk membeli emas sekarang ni!!
Ditambah pula ada promosi Gold Rush – beli 250 gram emas dapat jadi Priority Dealer. Tapi cepat, tawaran ni sah sehingga 31 Disember 2013 sahaja!


Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Spread (susutnilai)

Kenapa Ada Perbezaan Harga Antara PG Sell dengan PG Buy?

Yang ini dinamakan ‘spread’ atau dalam bahasa Melayunya kita panggil ‘susut nilai’.

Kalau kita pergi kedai emas, kita biasanya akan nampak harga jualan per gram tapi jarang sekali kita nampak berapa harga mereka beli balik  per gram. Andai kita tahu berapa harga belian balik  per gram dari mereka kita boleh kira spread emas yang mereka jual.

Cara lain nak tahu spread kedai emas ialah kita boleh tanya pekerja-pekerja kedai emas ni tadi berapa susut nilai emas mereka dan jawapan yang diberikan biasanya spread mereka antara 25% hingga 40%. Sangat banyak kan?

Kesilapan UTAMA pembeli emas ialah tak tanya susut nilai emas semasa membeli

Berita baiknya kita dah jumpa tempat yang boleh bagi spread yang sangat minima iaitu Public Gold. Spread emas Public Gold cuma serendah 4.5% hingga 10% sahaja. Sebagai pelabur, lagi rendah spread emas lagi cepat kita untung.


p/s: spread Public Gold bergantung pada berat emas. Semakin berat emas tersebut semakin kecil spreadnya. Jadi lebih elok beli emas yang beratnya lebih.


Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

WOMEN’S DAY DEALER RECRUITMENT DRIVE (DRD)

WOMEN’S DAY DEALER RECRUITMENT DRIVE (DRD)

Untuk wanita yang terindah, Hanya buat pembelian SATU 100g i-Series Public Gold anda layak:

  • Menjadi Dealer
  • Nikmati 1% rebat pembelian.


Terma dan Syarat KELAYAKAN
  1. Promosi ini sah dari 1hb Mac 2013 - 31 Mac, 2013.
  2. Promosi ini adalah terbuka kepada semua Pengedar Baru.
  3. Pembelian minimum mana-mana kombinasi Emas 100g Public Gold i-Series dalam satu invois, anda akan layak untuk menikmati keistimewaan yang dinyatakan pada promosi.
  4. Promosi ini adalah untuk WANITA sahaja.
  5. Pembelian Bayaran Mudah (EPP) adalah disediakan untuk promosi ini.
  6. Sebarang pembatalan pembelian atau pembelian tidak dibayar berdasarkan tempoh yang ditetapkan tidak layak untuk promosi ini. 
  7. Promosi ini sah untuk pembelian melalui Internet, aplikasi mudah alih, panggilan, SMS, dan berjalan masuk
  8. Promosi ini TIDAK LAYAK untuk promosi Public Gold yang lain.



Apa tunggu lagi,  dapatkan peluang yang ada. Masa terbaik membeli emas!!!!

Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Harga Emas Jatuh, apa nak buat?

Harga emas turun lebih kurang 20% jika dibanding dengan harga tertinggi pada Ogos 2011. 1 Dinar sekarang sekitar RM695 dan harga tertinggi pernah capai sebelum ni sebanyak RM833. 

Lihat pada gambar graf di atas, sejak dari 2011, kita boleh meraih 36% kenaikkan harga emas.
Pada Okt 2012 harga emas mencecah USD1791 dan sekarang turun sebanyak 13% dimana harga 1 dinar waktu tersebut Rm786 dan harga sekarang adalah RM695.

Bagi orang yang belum memahami emas, dia akan panik! Tetapi bagi mereka pelabur tegar yang tahu perangai emas, mereka pasti tersenyum lebar muka ada SINYUM. Kerana, waktu inilah mereka akan menambah simpanan emas selagi ada waktuuu... selagi mereka mampu.... Mereka akan bershopping sakan dan masa inilah peluang memaksimumkan keuntungan dengan teknik pajak di Ar-Rahnu!
Bagi mereka yang tahu, bila harga emas jatuh 13%, inilah masa mereka berpeluang dapat keuntungan 13% atau lebih dengan mudah!

EMAS Harga Jatuh, Untung atau Rugi?

Ok, bila harga jatuh, kita untung atau rugi? Bagi anda yang simpan 100 gram emas, cuba timbang balik, emas yang anda simpan tu berkurangan berapa gram masa harga emas jatuh? Pastinya tak berkurangan walaupun 1 gram. Jadi, anda rugi ke bila harga emas jatuh? Pastinya tidak... Begitu juga bagi sesiapa melabur dalam hartanah. Kalau nilai hartanah jatuh, kita bukan SEMEMANGNYA rugi. Rugi cuma atas kertas, tapi realitinya kita masih untung!

Ok, kalau anda melabur dalam saham contohnya, bila harga saham jatuh, apa yang anda ada? Nilai saham susut dan unit-unit saham yang anda ada tak memberi apa-apa makna sebab ianya cuma JANJI kekayaan yang ada atas kertas. Ia tidak real seperti 'real property' lain contoh rumah, tanah, emas, perak dsb!

Jadi, bagi sesiapa yang simpan 'real property', dia tak perlu risau walaupun harganya jatuh mendadak. Ianya cuma ANDAIAN yang anda telah rugi, tapi pada hakikatnya, anda tidak rugi pun.

Kalau Untuk jangkamasa panjang, Kita PASTI Untung

Ok, kita kembali pada Harga Emas Jatuh.Harga Jatuh, Apa Nak Buat?
Bila harga jatuh, strategi yang boleh kita buat ialah:

Strategi #1:
Beli lagi emas pada harga rendah kalau masih ada extra cash yang tak pakai dalam masa 3 - 6 bulan akan datang. Harga rendah seperti ini tidak akan lama. Paling lama pun 3 - 6 bulan lagiemas akan naik balik kepada harga tertinggi.

Strategi #2: 
Pajak emas sedia ada di Ar-Rahnu dan beli lagi emas dengan duit pajak. Untuk strategi yang lebih selamat, simpankan sebahagian duit hasil pajak tu untuk bayar upah simpan 6 bulan akan datang. In case harga emas tiddak naik balik dalam masa 6 bulan, guna duit tu untuk bayar upah simpan dan sambung lagi pajakkan sampai harga emas naik balik ke puncak tertinggi sebelum ni. (ps:pastikan anda FAHAM apa itu ARRAHNU. Tanpa Disiplin boleh menjerat tengkok)

Strategi ini boleh digunakan sebab walaupun harga emas jatuh, harga emas di Ar-Rahnu (dan kedai emas) akan kekal tinggi. So, kita boleh pajak dengan harga mahal, dapat duit cash yang banyak, dan tambah lagi simpanan emas dengan banyak.

Strategi #3: 
Tingkatkan promosi membeli emas harga rendah. Strategi ni untuk pelabur yang jadi dealer emas sahaja. Bila harga emas rendah, bagi tahu pada kawan-kawan untuk ambik peluang beli emas harga rendah. Disamping bagi peluang pada kawan-kawan beli harga rendah, anda dapat komisyen atas jualan emas. Bila harga emas jatuh banyak, ramai orang ambik peluang membeli emas banyak-banyak.
Saya yakin teknik ni boleh dilakukan atas keyakinan harga emas akan pergi tinggi lagi dalam jangka panjang. Sebabnya, ada faktor besar yang masih belum settle dan belum nampak jalan keluarnya dalam masa terdekat iaitu krisis hutang US dan Eropah, krisis dagangan, penyusutan nilai dolar, perang matawang dsb. Bahkan, Mike Meloney, penulis buku "Guide To Investing in Gold & Silver" menjangkakan semua petanda yang ada hari ini menunjukkan bakal berlakunya keruntuhan sistem matawang yang menyebabkan duit kertas sama tarafnya dengan tisu tandas!




Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Kenapa Public Gold?


Public Gold International Bhd


Salah satu penjual emas pelaburan yang paling popular di Malaysia ialah 
Public Gold International Bhd dan lebih dikenali sebagai Public Gold. Dan secara peribadinya saya memilih Public Gold tempat untuk saya membeli Emas Pelaburan. 

Ada beberapa sebab saya memilihnya. 

PG (Public Gold) mengenakan kadar terendah sekitar 5%-6% sahaja. Berbanding emas yang dijual di kedai emas, mereka mengenakan spread sekitar 15-20%.

Jika anda beli di kedai emas, mereka akn mengenakan caj tambahan yang sangat tinggi,
contoh di Tomei jika anda membeli emas PAMP Suisse mereka akan kenakan caj insurans yang tinggi mengikut berat emas.

Emas di PG boleh dikunci/(lock) harga mengikut kemahuan kita sama ada secara online 24 jam, 
panggilan telefon waktu pejabat dan SMS, walaupun harga sewaktu kita membayarnya telah berubah naik atau turun.

Contoh, pada waktu malam (urusniaga emas pada waktu ini disebabkan perbezaan masa) harga emas tiba-tiba turun mendadak, saya terus LOCK harga terendah, Selepas saya lock, harga emas naik kembali dan melonjak tinggi, Katakan saya buat bayaran esok, saya tetap membayar dengan harga yang saya lock semalam. Urusniaga TERBAIK.

Harga PG berubah setiap 20 minit, manakala harga di Bank perlu mengikut
BNM dan harga di kedai emas mengikut Persatuan Emas Malaysia yang diperbaharui setiap sebulan sekali.



Bermakna kita tidak boleh mendapatkan keuntungan menggunakan teknik spekulasi pasaran.
Harga emas kadang-kala akan melonjak pada pertengahan hari apabila orang ramai hangat
menjual dan membeli pada masa itu. Kalau harga sebulan sekali saja dikemaskini, ini bermakna kita tidak boleh mendapat keuntungan yang kita boleh raihkan pada masa tersebut.



PG menawarkan peluang untuk menjadi Dealer, dan yang menariknya setiap belian dibayar
komisyen 1.0% (normal dealer) daripada jumlah terkumpul belian
dibayar pada 20hb pada bulan berikutnya. Jika anda beli hanya untuk simpanan sahaja dan tidak berniat untuk menjualnya, bukankah ini sememangnya anda sudah untung?

PG menawarkan peluang perniagaan kepada kita. Dengan menjadi dealer kita akan mendapat 1.0% komisyen pembelian, dan jika kita mempunyai dealer(x5) dibawah kita, dan pembelian terkumpul kita bersama semua rangkaian mencecah RM100,000, kita akan dinaikkan menjadi Priorty Dealer, yang mana anda akan mendapat komisyen sebanyak 1.5%!

Dan jika semua rangkaian kita mencecah RM500,000 (x5 Priority Dealer), kita akan
dinaikkan menjadi Master Dealer dan mendapat komisyen 2% .

Stok PG sentiasa ada. Berbanding di kedai emas dan Bank, stok mereka sering kehabisan disebabkan mereka mengambil/bergantung
stok daripada syarikat lain. Jadi siapa cepat dia yang dapat. Kita tidak boleh menempah/lock harga emas  daripada mereka! Satu kerugian.

Emas di PG boleh dibeli secara Easy Payment Purchase (EPP) selama empat bulan tanpa faedah. Hanya 0.5% dikena sebagai upah pengurusan.
Contoh EPP 1 Dinar seperti gambar di bawah:

Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?

Lock Harga Emas / perak Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com

atau



InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.

Bumiputera Emas

Kenaikkan Harga Emas Melebihi 10% PURATA setiap tahun.


Bila Harga emas nak naik ni?

Selepas Kenaikkan tertinggi Harga Emas USD1889.70 pada 22 Ogos 2011, kita telah menikmati 3 x kenaikkan harga emas.
Yang pertama 10%, yang kedua 13% dan yang ketiga juga 13%. 

Gap diantara USD1560 - USD1788.
PELABURAN EMAS BUKANNYA SKIM CEPAT KAYA. Ianya Beli harga Rendah, Jual Harga tinggi. Tapi set dalam kepala otak,  EMAS ADALAH LONG TERM INVESTMENT!! 

PM FB Mohd Herizan / Wasap sy untuk info selanjutnya. 013-8061136


Jadi bila masa sesuai beli EMAS???

Jawapannya SEKARANG!! 
Harga EMAS masih di PARAS SUPPORT.

# Untuk Promosi menjadi DEALER, Tinggal 5 Hari sahaja lagi. Rebutlah peluang anda untuk  Mendapat 10 Dirham percuma sepanjang promosi INI... untuk 10 DIRHAM PERCUMA klik SINI >>>> 10 DIRHAM PERCUMA

Call/sms/wasap 013-806 1136 untuk EMAS PERTAMA ANDA!!

Untuk Pelaburan Masa Panjang, EMAS boleh DIBELI PADA BILA-BILA MASA.
EMAS - LOGAM MULIA - Simpanlah untuk melindungi nilai kekayaan anda!!




Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?

Lock Harga Emas / perak Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com

atau



InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.

Bumiputera Emas

Promosi 10 Dirham Percuma

TAMAT
TAMAT
TAMAT
5 org sudah memiliki.... tinggal 5  lagi dealer untuk dapat 10 DIRHAM PERCUMA





Sempena Promosi THE RETURN OF DEALER RECRUITMENT DRIVE, BUMIPUTERA EMAS memberi PERCUMA 10DIRHAM PUBLIC GOLD (10 DEALER PERTAMA SAHAJA!!) kepada bakal New Dealer yang berminat

Promosi ini akan tamat pada 28 Feb 2013 atau sehingga kouta 10 New Dealer yang pertama sudah dipenuhi. 


CALL/SMS/WHATSAPP 013-806 1136 
MOHD HERIZAN BIN JAYA
PG018662
UNTUK 10 DIRHAM PUBLIC GOLD PERCUMA ANDA!

!!!CEPAT BERTINDAK SEBELUM PROMOSI TAMAT!!!

Promosi Menjadi Dealer Public Gold! Promosi Sah dari 1 Feb-28 Feb 2013
Apa tunggu lagi..... Peluang sudah terhidang di depan mata. Banyak kelebihan jika kita menjadi Dealer Public Gold. Pelabur Emas Tegar amat dialukan.
Cepat ambik peluang sementara harga emas masih RENDAH!

Dengan pembelian minimum 1 unit 100gm emas Public Gold Bar, anda akan layak mendapat keistimewaan seperti di bawah:
i. Berhak untuk menjadi Dealer Emas Public
ii. Ang Pow bernilai RM100
iii. Nikmati komisyen 1.0% (terbaik)
iv. Percuma 1 + 1 Langganan Public Safe Deposit Box

Dealer Recruitment Drive II:
Dengan pembelian minimum 1 unit of 500gm emas Public Gold Bar,, anda akan layak mendapat keistimewaan seperti di bawah:
i. Berhak untuk menjadi Priority Dealer Emas Public
ii. Ang Pow bernilai RM100
iii. Nikmati komisyen 1.5%(terbaik)
iv. Percuma 1 + 1 Langganan Public Safe Deposit Box







Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Perbandingan Pelaburan Emas Fizikal Di Malaysia

Perbandingan Pelaburan Emas Fizikal Di Malaysia


Di Malaysia sememangnya banyak peluang pelaburan Emas Fizikal. Di bawah adalah contoh perbandingan Emas Fizikal untuk pelaburan emas di Malaysia, bagi mereka yang masih mencari-cari peluang untuk pelaburan emas! Anda boleh membandingkan setiap bentuk pelaburan emas fizikal dibawah, pada pendapat saya 'Perlaburan yang menghargai EMAS adalah yang terbaik antara yang terbaik'. Yang paling penting adalah SPREAD untuk memaksimakan keuntungan kita. Cuba semak dengan saksama.


1. Emas yang pertama, Namanya Emas Kijang


  • Kita boleh beli dan perolehinya di cawangan Maybank yang tertentu
  • Spreadnya adalah 1oz (6%), 1/2oz (8%), 1/4oz (10%)
  • Kita langsung TIDAK boleh LOCK harga dan juga tidak boleh booking
  • Kita dikehendaki datang sendiri di Maybank untuk mendapatkannya
  • Perlu diingat stok sering kehabisan
  • Dan yang perlu diingat pihak bank tidak akan beli semula jikalau tercalar atau yang sewaktu dengannya


2. OUB


  • Kita hanya boleh membelinya di OUB Utama sahaja
  • Spreadnya adalah berdasarkan 1oz : AUS Nugget (2%), Gold Maple Leaf (2%), Kinebar(2%), Pamp Gold (3.5%), Singapore Lion (2%)
  • Kita perlulah dapatkan sendiri di OUB
  • Sama seperti emas kijang, stok selalu habis
  • Kita dikehendaki dan mesti membawa resit asal semasa jual balik dan
  • Kita tidak boleh buka sarung

3. Pamp Suisse
  • Mengenai emas Pamp Suisse kita boleh beli di kedai emas tertentu
  • Spreadnya pula adalah diantara 10%-30% mengikut kehendak pengurus kedai tersebut
  • Tetapi kita jangan lupa apabila kita buka sahaja sarungnya maka akan ditolak lagi harganya

4. Bunga Raya
  • Emas jenis ini pula hanya boleh dibeli dan dijual di Poh Kong sahaja
  • Spreadnya adalah 15%-25%
  • Ianya sama seperti emas pamp suisse buka sarung tolak harga

5. Barang Kemas
  • Yang bagusnya barang kemas adalah ianya boleh dibeli di mana-mana kedai emas
  • Harga memang tinggi berbanding pasaran
  • Spreadnya pula tinggi dlm lingkungan 25%-40%
  • Harga jualan belum termasuk WORKMANSHIP

6. Dinar Emas Kelantan
  • Dinar Kelantan boleh dibeli melalui ejen berdaftar atau orang perseorangan
  • Masalahnya stok adalah terhad dan selalu kehabisan stok
  • Spreadnya adalah 10%-15%

7. Public Gold / Public Dinar / Public Silver / Public Jewellery

  • Emas PG boleh dibeli daripada mana-mana ejen Public Gold dan Bumiputera Emas
  • Spreadnya rendah 4.5%-6% sahaja jika dibandingkan dengan emas-emas lain
  • Dijamin beli balik walaupun telah dibuka sarungnya, kemek, calar dan sebagainya asalkan berat masih sama
  • Kita boleh booking dan lock harga yang kita kehendaki
  • Yang paling penting emas PG dinilai oleh assayer emas yang bertauliah
  • Emas PG disertakan bersama dengan Certificate of Authenticity
  • Timbangan berat emas adalah 100% dijamin tulen


Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas



Kelebihan Dealer Public Gold

Dealer Public Gold Terdapat 3 kategori Dealer yang ditawarkan oleh Public Gold dan tiada sebarang yuran bayaran untuk mendaftar sebagai Dealer. Untuk Mendaftar Sebagai Dealer, anda hanya perlu membuat belian minimum Emas atau Perak atau kedua-duanya sekali dalam amaun minimum yang telah ditetapkan, dan ianya perlu dibuat dalam satu belian.

Normal Dealer – Belian Minimum RM20,000 

Normal Dealer, anda perlu membuat Belian Minima RM20,000 dalam satu resit, dan kelebihannya ialah : 


  • Setiapkali Membuat Belian Anda Akan Dibayar Komisyen 1% 
  • Bila Anda Membuat Jualan Semula Ke Public Gold, Anda Akan Dibayar Komisyen 0.5% 
  • Jika Ada Dealer Yang Anda Perkenalkan, Setiapkali Mereka Membuat Belian, Anda Akan Menerima Komisyen 0.2% 



Priority Dealer – Belian Minimum RM100,000 

Priority Dealer, anda perlu membuat Belian Minima RM100,000 dalam satu resit, dan kelebihannya : 


  • Setiapkali Membuat Belian Anda Akan Dibayar Komisyen 1.5%
  • Bila Anda Membuat Jualan Semula Ke Public Gold, Anda Akan Dibayar Komisyen 0.5% 
  • Jika Ada Dealer Yang Anda Perkenalkan, Setiapkali Mereka Membuat Belian, Anda Akan Menerima Komisyen 0.5%



Master Dealer – Introduce 5 Orang Priority Dealer Sahaja 
Master Dealer, anda perlu memperkenalkan 5 orang Priority Dealer dan kelebihannya ialah : 


  • Setiapkali Membuat Belian Anda Akan Dibayar Komisyen 2% 
  • Bila Anda Membuat Jualan Semula Ke Public Gold, Anda Akan Dibayar Komisyen 0.5% 
  • Jika Ada Dealer Yang Anda Perkenalkan, Setiapkali Mereka Membuat Belian, Anda Akan Menerima Komisyen : 1% Dari Normal Dealer 0.5% Dari Priority Dealer 0.1% Dari Master Dealer


 Komisyen yang anda perolehi dari transaksi Belian dan Jualan, akan membantu untuk mengurangkan peratus Spread bagi setiap produk yang anda pilih. Sebagai contoh ; Normal Dealer menerima komisyen 1% dari setiap beliannya dan 0.5% bila anda menjualkannya kembali kepada Public Gold. Dari transaksi itu anda telah memperolehi komisyen sebanyak 1% + 0.5% = 1.5%, bererti anda telah berjaya mengurangkan peratus spread sebanyak 1.5% untuk setiap produk yang dibeli.

Pelaburan Perak antara Terbaik.


3 Sebab Kenapa Perlu Jadikan Pelaburan Perak Pilihan Anda

video


1.Inflasi
Bar perak melindungi kuasa pembelian anda ketika krisis kewangan. Katakan sebagai contoh, anda membeli satu auns bar perak dengan harga RM150, dan anda sembunyikan bar perak itu di bawah katil anda selama enam bulan. Jika nilai dolar susut sebanyak 50 peratus selepas enam bulan, sudah tentu anda boleh menjual Bar perak tersebut dengan harga RM300. Nilai Bar perak anda tidak semestinya berubah, tetapi kuasa membeli anda sememangnya sudah meningkat. Oleh kerana Bar perak adalah terhad kuantitinya di dalam dunia ini, pelaburan anda bertindak sebagai "Penyimpan Nilai". Pelaburan yang menyimpan nilai akan melindungi aset anda yang lain (hartanah, perniagaan) terhadap mata wang kertas yang cepat susut nilai. Sementara harga perak masih murah, bertindak secepat mungkin!!


2) Kegunaan Perak dalam Perindustrian 
44% dari Perak yang dilombong digunakan untuk perindustrian di seluruh dunia. Oleh kerana hasil lombongan perak yang memasuki pasaran setiap tahun adalah terhad, peningkatan permintaan pelabur untuk bullion pelaburan boleh menyebabkan harga meningkat dengan pesat. Lama-kelamaan, permintaan industri juga menjejaskan bekalan global. Kegunaan perak sangat meluas di dalam peralatan elektronik, perubatan dan sanitasi. Oleh kerana manusia mengambil jalan mudah untuk membuang kebanyakan bahan elektronik terpakai, logam perak yang terkandung di dalam bahan elektronik tersebut terbiar terbuang di tapak pelupusan sampah di mana ia akan kehilangan yang selama-lamanya.



3) Kemunculan China dan India
Pembangunan kelas pertengahan di China dan India telah membawa kepada peningkatan permintaan pelabur untuk bullion perak. Oleh kerana kos memulakan pelaburan emas sangat tinggi, pelabur baru di negara China lebih cenderung untuk menyimpan perak dan bukannya emas. Ini kerana, mereka mencari cara untuk melindungi aset dan harta mereka terhadap inflasi berleluasa. China mengimport 3500 tan perak pada tahun 2010, walhal pada tahun 2005, China mengeksport 3000 tan perak. Apa yang rakyat China tahu yang kita tak tahu? Sekarang ini bukan Amerika sahaja yang menentukan harga pasaran perak - terutama sekali apabila kerajaan di seluruh dunia sedang bergelut dengan kadar inflasi.



Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas dan perak  terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas / perak  Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS atau PERAK sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas dan perak kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Kos Haji Tahun 2013 (kelebihan dinar)



Berita Harian Online | Kos haji tahun ini kekal RM9,980

Tabung Haji kata kekal harga kos Haji 2013. Tapii jika kita menggunakan dinar untuk pergi haji, tambang haji akan turun dan akan menurun seturun turunnya. 


  • Tahun 2000 untuk pergi haji kita memerlukan 68 dinar
  • Tahun 2009 cuma 22 dinar
  • Tahun 2010? 17 Dinar sahaja!
  • Tahun 2013? wow! makin turun. Hanya 13 Dinar memang terbaik!


Kesimpulannya, marilah kita sama-sama menyimpan dinar untuk pergi mengerjakan haji. Mulakan simpanan sekarang. Dapatkan dinar anda daripada BumiputeraEmas. Setahun 3 Dinar bermula dari sekarang. Tahun 2015 In Shaa Allah boleh dah bayar Kos Haji.

Jadi, lindungilah nilai wang anda dengan membeli Dinar. Anda tidak akan menyesal In Shaa Allah






Klik link dibawah untuk berita lanjut,

Berita Harian Online | Kos haji tahun ini kekal RM9,980

Kos haji tahun ini kekal RM9,980


Tabung Haji sedia tampung subsidi jika ada kenaikan
03/02/2013
Kuantan: Tambang untuk menunaikan haji tahun ini kekal RM9,980 seorang bagi jemaah kali pertama.

Kerajaan dan Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) memutuskan mengekalkan tambangnya walaupun kos mengendalikan ibadat itu terus meningkat bagi membolehkan semua jemaah terpilih dapat melaksanakan ibadat berkenaan. 


Harga emas akan sentiasa melonjak disebabkan permintaan tinggi dan pengeluaran kurang!

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata tahun lalu, Tabung Haji membelanjakan RM150 juta bagi menampung subsidi kira-kira 28,000 jemaah. 




  • Kos dijangka meningkat


“Jumlah itu dijangka meningkat musim ini berikutan kenaikan kos penginapan, makanan dan pengangkutan.

“Bagaimanapun, semua kenaikan itu tidak akan memberi kesan kepada jemaah kerana Tabung Haji sedia menampung subsidi berkenaan,” katanya selepas merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Kali ke-29 Musim Haji 1434 Hijrah di sini, semalam.

Hadir sama Pengerusi Tabung Haji, Tan Sri Abi Musa Asa’ari Mohamed Nor dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ismee Ismail. 
“Jika mengambil kira kos dikenakan, jemaah kita dikira paling bertuah kerana bukan saja membayar kos paling rendah, tapi turut menikmati kemudahan terbaik berbanding jemaah negara lain.

“Jemaah di Singapura misalnya perlu membayar S$13,000 (RM32,537), Brunei 9,000 dolar (RM22,526), Thailand 160,000 baht (RM16,699) dan Turki pula antara AS$5,000 hingga AS$10,000 (RM15,525 hingga RM31,050),” katanya.



  • Dapat pengiktirafan


Sementara itu, Jamil Khir berkata, tadbir urus Tabung Haji mendapat pengiktirafan banyak negara Islam dan ada antaranya menyatakan keinginan untuk mempelajarinya.

Katanya, perbincangan mengenainya masih berjalan dan perkara itu akan diputuskan pada mesyuarat membabitkan menteri berkaitan urusan haji di Arab Saudi, April ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, Tabung Haji akan mengumumkan bonus dan dividen yang bakal diperoleh pendeposit, Khamis ini.





Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas Sekarang Di Public Gold.com.my

Panduan Pendaftaran akaun Public Gold -->> Pendaftaran Akaun PublicGold

Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Promosi Februari Public Gold Dealer

Promosi Menjadi Dealer Public Gold! Promosi Sah dari 1 Feb-28 Feb 2013
Apa tunggu lagi..... Peluang sudah terhidang di depan mata. Banyak kelebihan jika kita menjadi Dealer Public Gold. Pelabur Emas Tegar amat dialukan.
Cepat ambik peluang sementara harga emas masih RENDAH!

Dengan pembelian minimum 1 unit 100gm emas Public Gold Bar, anda akan layak mendapat keistimewaan seperti di bawah:
i. Berhak untuk menjadi Dealer Emas Public
ii. Ang Pow bernilai RM100
iii. Nikmati komisyen 1.0% (terbaik)
iv. Percuma 1 + 1 Langganan Public Safe Deposit Box

Dealer Recruitment Drive II:
Dengan pembelian minimum 1 unit of 500gm emas Public Gold Bar,, anda akan layak mendapat keistimewaan seperti di bawah:
i. Berhak untuk menjadi Priority Dealer Emas Public
ii. Ang Pow bernilai RM100
iii. Nikmati komisyen 1.5%(terbaik)
iv. Percuma 1 + 1 Langganan Public Safe Deposit Box








Jadi, tepuk dada tanya selera... apakah pelaburan emas terbaik bagi diri anda?? Adakah perlu ianya cantik semata-mata tanpa memikirkan keuntungan?
Lock Harga Emas Sekarang Di Public Gold.com.my
Untuk membeli@menukar kertas kepada EMAS sila hubungi/whatsApp saya Mohd Herizan Bin Jaya 013-806 1136, dan boleh juga email ke mohdherizan@yahoo.com
atau
InsyaAllah saya akan kongsikan Rahsia emas kepada anda semua.
Bumiputera Emas

Popular Posts

Gold Spot


gold price charts provided by Harga Emas
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Bumiputera Emas - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger